fredag den 1. juni 2012

Akvarelsol på Danmarks smukkeste strand

De berømte strandhuse på Vester Strand i Ærøskøbing var naturligvis et yndet motiv.

Akvarelholdet viste sig på andendagen som rigtige vandhunde, da alle - stort set - måtte en tur i de svalende bølger efter en lang, pragtfuld dag i solen. Pinsekurset på Ærø blev afviklet under noget nær perfekte forhold. Vejret var vi ualmindeligt heldige med. Og hvad kunne også være mere vidunderligt end at slutte på Danmarks måske skønneste strand - Vester Strand. Der er ikke mange steder i det hele taget, der kan hamle op med denne strandperle, der simpelt hen har det hele. Børnevenlig strand (og derfor også opvarmet vand i maj) med det fineste sand, farveeksplosionen i form af badehusene, udsigt til Revkrogen, udsigt til Borgnæs Nakke, til Urehoved, til sejskibene mellem øerne i Det Sydfynske Øhav og sejlskibene mellem Bjerget og havnen i Ærøskøbing.


Unge, gamle, børn og hunde - alle tumlede i vandet i pinsen.

Det er, som om de bedste dage aldrig ender på Vester Strand, der med sydsolens gnistrende knitren i vandet får en til at føle sig hensat til Middelhavet eller en fjern tropeø. Hen mod aften, da der kom lidt mere brusende vand i kopperne, havde man egentlig bare lyst til at blive siddende og nyde aftensolen og synet af sejlerne, der lå for svaj i bugten. Selv om det faktisk er det aller bedste tidspunkt at male på. For det er jo på det tidspunkt, at "magelyset" tændes over hele Ærø.
På dag 2 kastede vi os over badehuse, Bjerget og Revkrogen. Det fine ved Ærø er set fra en akvarelmalers perspektiv, at man helt ubesværet altid kan finde den klassiske tredeling med forgrund, mellemgrund og baggrund, da øen har så mange odder og vige. Det giver et billede dybde og dynamik, at der sker noget i hele billedfladen. Der var heureka-momenter, da anvendeligheden af flade pensler pludselig stod klar for en enkelt deltager, da laveringsteknikken blev klar for en anden, og ikke mindst undertegnede blev mindet om, at akvarelmaling også kan være med, når det gælder gadgets. En af deltagerne fremviste en smart pensel med indbygget vandbeholder, som jeg ganske vist kendte men aldrig havde prøvet, og en lille farvecirkel, som er meget anvendelig, hvis man er ny i akvarel og lige skal have repeteret, hvordan farverne ligger over for hinanden på farvehjulet. En anden havde påklistret indersiden af akvarelæsken med en liste over de farver, der er på paletten, hvilket faktisk er en rigtig god idé, da det ofte kan være svært at se, om man lige har fat i Payne's Grey, Windsor Green, French Ultramarine eller en anden mørk farveblok. Alt i alt blev kurset en nyttig påmindelse om vigtigheden i ikke bare at male men også at mødes omkring akvarellen, udveksle erfaringer og komme hjem med nye indtryk og nye idéer. Også om andet end lige akvarel.


Vandhunde - det kan man vist roligt kalde deltagerne på akvarelkurset. Alle - næsten - måtte en tur i bølgen blå efter en lang og hed dag i solen på Vester Strand.

Har du lyst til selv at komme på akvarel-kursus?


Skulle man nu sidde derude efter at have læst om og set de dejlige billeder fra pinsens kursus og få lyst til at selv at komme på akvarelkursus, er det bare at kontakte Helle Beckmann, som er den perfekte arrangør og guide, der kerer sig om alle og efterhånden kender øen bedre end mange fastboende. Man kan naturligvis også altid kontakte mig direkte. Måske er man en mindre gruppe, der har lyst til at komme afsted sammen. Måske er man alene og ønsker intensiv undervisning over en dag eller to. Ring eller skriv, så finder vi ud af noget. Måske har man bare fået lyst til at besøge Ærø. Til det er der kun at sige: gør det endelig. Kan være, at vejret ikke er helt så fantastisk, som det var i pinsen, men selv i halvskidt vejr er der smukkere her end næsten alle andre steder. Og akvarelmæssigt set er øen en inspiration året rundt.