fredag den 18. maj 2012

Om at male i det fri


Man kan snildt lave fuldt gennemarbejdede akvareller, når man arbejder i det fri. Men man kan også som her arbejde mere skitseagtigt, hvor man først og fremmest bestræber sig på fange det umiddelbare indtryk. Det er god træning i at arbejde hurtigt og spontant.

Det er herligt at male i det fri. Og det er det, vi skal i pinsen på Ærø. Vi skal nok regne med små insekter og edderkopper, der afsætter flueben på papiret. Sådan er det at male i det fri. Og det er en del af charmen ved det. I morgen afslører jeg i Fyns Amts Avis (her har jeg en fast søndagsklumme sommeren over) hvor vi skal være den ene af dagene, for det er et sted, der nok er værd at skrive hjem om. Først skal vi lørdag formiddag alle se den store stabelafløbning i Marstal (mere om den, og det hemmelige sted naturligvis, i næste uge), og så bruger vi eftermiddagen på at male. Vi har bestræbt os på at blive et hold, der hverken er for lille eller for stort - ligesom øen. På den måde kan jeg helt sikkert nå rundt til hvert enkelt, så ingen skal forlade øen med ubesvarede spørgsmål. I hvert fald ikke hvad angår akvarelmaling. Men Helle Beckmann beder mig oplyse, at vi ikke er mere strikse med antallet, end at der altid kan klemmes en enkelt eller to mere med (det betyder bare, at jeg skal løbe hurtigere). Man kan henvende sig til Helle eller direkte til mig, hvis inspirationen pludselig er kommet over en.
   Det er et temperamentsspørgsmål, hvordan man bedst arbejder i det fri. Jeg foretrækker at male hurtigt og lave mange udkast, som jeg så kan arbejde videre på i mere forudsigelige omgivelser inden  døre. Men man kan sagtens male et færdigt og detaljeret billede under åben himmel. Vi ser på begge muligheder og gennemgår fordele og ulemper.
   Når man maler udendørs må det helst ikke blæse for meget. Det må ikke være for varmt og slet ikke for koldt. Der er mange ting, der skal gå op. Men lige nu ser det godt ud. For sådan her lyder den sidste prognose for pinsen fra DMI:
   "Der har været meget stor usikkerhed omkring vejret sidst i maj. Tidligere så det ud til, at det ville blive ustadigt. De seneste prognoser antyder dog, at vi godt kan gå hen og få en ganske pæn afslutning på maj med tørvejr og solskin. Det er dog ikke et entydigt signal, så det er endnu for tidligt at satse på en fuldstændig tør pinse, men muligheden er der."
   Så mens vi kan være helt sikre på at få besøg af nysgerrigt småkravl, der vil besigtige de kunstneriske udfoldelser på nært hold, ser det faktisk også ud til, at vi kan "regne" med sol og ingen overdrevne temperaturer, og så er det herligt at male i det fri.